Hoe maak je snijtekens aan?

Waarom snijtekens gebruiken?

Waarom moet je snijtekens plaatsen? Dat komt omdat de ontwerper dingen weet die een drukker nog niet weet. Als iemand een ontwerp maakt weet die ook wat de uiteindelijke maatvoering moet zijn. Daarom neem je in het ontwerp snijtekens op in de PDF. Een pdf-bestand wordt opgebouwd uit verschillende lagen. Een van die lagen bevat de uiteindelijke maat van hetgeen gedrukt moet worden. De laag waarin die informatie staat haalt die wijsheid uit de positie van de snijtekens die zijn geplaatst. De software waarmee de pdf-bestanden worden verwerkt kijkt actief naar de positie van die tekens en positioneert daarmee de aangeleverde pdf bestanden in de drukvorm op de juiste plek en in de gewenste maat. Daarna worden snijtekens door de drukker gebruikt om de verschillende drukplaten uit de full-color set exact op elkaar te registreren. Dat kan je in de foto hieronder zien. Snijtekens opnemen is dus heel belangrijk!




De kleur en dikte van de snijtekens?

Snijtekens lijken op je beeldscherm zwart van kleur. In de kleurruimte CMYK werk je voor het maken van drukwerk, dus je zou denken dat de kleurcombinatie voor snijtekens (0/0/0/100)(C/M/Y/K) zou zijn. MAAR DAT IS FOUT! Snijtekens zijn zo belangrijk dat er een aparte kleur voor is verzonnen. Deze kleur heet "registratie". Binnen de pdf krijgt deze kleur ineens een hele andere naam; in de pdf-taal heet hij "ALL". Daaraan kun je zien welke bijzondere eigenschap deze kleur heeft. De kleur registratie drukt op alle platen uit waarmee gedrukt wordt. In een CMYK set lijkt de kleur registratie dus een beetje op de combinatie (100/100/100/100)(CMYK) maar dat is niet helemaal waar. Mocht je een layout ontworpen hebben met 5 kleuren, dus full-color plus een PMS steunkleur, dan drukt de kleur registratie ook nog mee op de plaat waarmee de PMS gedrukt wordt.

De dikte van snijtekens wordt uitgedrukt in......punten, dus niet in millimeters. Die hebben als aanduiding pt. En hoe dik maken wij snijtekens dan? Het antwoord is 0.25pt.



Waarom afloop gebruiken?

Zoals je in het plaatje hieronder kunt zien eindigen de snijtekens binnen de opgenomen foto. Als de snijder nu op de tekens snijdt dan......snijdt hij door het beeld van de foto heen. En dat is goed! Hierboven zie je wat er gebeurt als je een ontwerp geen 'afloop' meegeeft en de foto dus geen 3mm doortrekt de afloop in. Dan krijg je na het snijden witte randjes. Die kan een snijder alleen voorkomen door het uiteindelijke formaat iets kleiner te snijden dan bedoeld is. En dan nog zullen er vellen tussen zitten die niet goed zijn. Het maken van goed afloop bestaat uit twee delen. Stap 1: Als je een ontwerp aflopend wil maken dan geef je dat al aan op het moment dat je een nieuw ontwerp start. En stap 2 staat hieronder genoemd onder het kopje plaatsen. Daar geef je tijdens het maken van de PDF op dat je een document gemaakt hebt waarin afloop gebruikt is. Er ontstaat dan een pdf die qua maat wat groter is dan het eindformaat van je drukwerk. Zo wordt een A4 (210 x 297 mm) met afloop van 3mm rondom aangeleverd als een pdf met daarin de maat (216 x 303 mm). Meer informatie

Afloop en Snijtekens plaatsen

Snijtekens plaatsen Wanneer plaats je nou die snijtekens? Deze hoef je niet zelf in de layout te plaatsen, dat doet indesign voor je op het moment dat je de PDF met je ontwerp maakt. Dat begint via 'Bestand> Voorinstellingen Adobe PDF>'
In dat dialoogvenster zie je links verticale tabs staan. De eerste heet 'Algemeen' en de derde 'Tekens en afloopgebied'. Die hebben we voor snijtekens en afloop nodig.

Plaatsen Kijk bij 'tekens en afloopgebied' en kruis 'Registratietekens' en 'Snijtekens' aan. De juiste dikte is 0,25 pt. (dus geen mm, maar punten; pt) met een verschuiving van 2 mm. Maak de layout in de PDF meteen ook aflopend, door bij 'afloopgebied' overal 3 mm in te vullen. Snijtekens worden in een bijzondere kleur geplaatst. Deze heet 'registratie' en verschijnt op alle drukplaten in de set.
morgenstond icon

Drukkerij Morgenstond BV

Zichtenburglaan 13 • 2544 EA Den Haag
Telefoon: 070 366 15 48

HTTP/2.0